sobota, 5 kwietnia 2014

Kulinarnie - ciasto na maslance :)

Dzis bedzie kulinarnie, che Wam przedstawic dosc prosty przepis na ciasto na maslance. Przepis ten dostalam od tesciowej (do ktorej nie moge sie porownywac bo jest swietna kuchara), powiedziala ze jest latwy w wykonaniu i ze ciasto jest przepyszne, wszyscy sie nim zajadaja. Nie wiem dokladnie skad ona ma ten przepis (najprawdopodobniej z telewizji), ale wiem ze ciasto jest wysmienite. Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam proste receptury. 
Mam kilka sprawdzonych przepisow na ciasta, ktore robie od czasu do czasu... nie lubie skamplikowanych przepisow, bo obawiam sie ze mi cos nie wyjdzie. Moje ulubione ciasta, ktore pieke to: bananowiec, sernik na zimno tzw. "trzepaniec" (bez sera) oraz wiewiora. Jak bedziecie mieli ochote to Wam podam przepisy na te ciasta. 
Teraz koniec rozgadywania sie przejde do sedna i podam Wam przepis na przepyszne ciasto na maslance. 










Składniki: 
  • 5 - jajek 
  • 1½ szklanki - cukru
  • 1 lyzka - cukru waniliowego
  • 1 szklanka - maslanki
  • ½ szklanki - oleju z pestek winogron (ja dodalam zwyklego oleju slonecznikowego) 
  • 2½ szklanki - maki
  • 3 łyzeczki - proszku do pieczenia
  • 100 g - wiorek kokosowych
Do dekoracji
  • cukier puder 

Najpierw szklanke cukru, 2 całe jajka i 3 zoltka ubic mikserem, nastepnie dodac szklanke maslanki i cienkim strumieniem olej oraz dalej miksowac. Bialka prosze odstawic do miseczki na pozniej. Make przesiac z proszkiem do pieczenia i powoli dodac do ciasta. Na samym koncu miksowania wsypac cukier waniliowy. Przelac to wszystko do foremki (najlepiej okraglej) wysmarowanej masłem i wysypanej bulka tarta.




Nastepnie do 3 białek dodac szczypte soli i ubic na sztywna piane, pod sam koniec dodac 1/2 szklanki cukru. Wymieszac delikatnie ta ubita piane z wiorkami kokosowymi i wylac na ciasto. 





Wkladamy ciasto do piekarnika i pieczemy przez 60 minut w temperaturze 180 st. C. (356 F) 

Udekorowac mozna ciasto cukrem pudrem.

Uwaga musicie uwazac zeby piana byla bardzo dobrze ubita zanim dodacie cukier. Ja za pierwszym razem kiedy pieklam to ciasto, za bardzo sie pospieszylam i piana nie ubila sie tak dobrze jak powinna. Po wyciagnieciu ciasta z piekarnika na samej gorze byla jedna wielka slodka beza ..... ale i tak ciasto bylo smaczne. Za drugim razem wyszlo mi znakomicie. 

Jesli nie lubicie zbyt slodkiego ciasta mozecie dodac  mniej cukru.


to pierwsze ktore pieklam....nie do konca udane


                                  


                                        tu juz wyszlo znakomicie 



Zycze udanych wypiekow i smacznego :-) :-) :-) 


Dajcie znac czy ciasto Wam smakowalo? Jesli znacie jakies inne proste przepisy na pyszne ciasta to prosze o recepture? 

1 komentarz:

Unknown pisze...

Na pewno zrobię to ciasto:) Także preferuję te prostsze przepisy. Pozdrawiam