pi膮tek, 10 kwietnia 2020

WIELKANOC - warstwowa sa艂atka z tu艅czykiem 馃悘馃悾馃

艢wi臋ta Wielkanocne tu偶 tu偶, tak wi臋c z tej okazji pomy艣la艂am, 偶eby podzieli膰 si臋 z Wami nowym przepisem na wartswow膮 sa艂atk臋 z tu艅czykiem. Bardzo prosta i pyszna .....to jest ulubiona sa艂atka mojego taty. On najcz臋艣ciej robi艂 j膮 na 艢wi臋ta Wielkanocne w moim domu rodzinnym. Ja przygotowywa艂am j膮 kilka razy i bardzo wszystkim smakowa艂a.
Je艣li jeste艣cie zainteresowani przepisem zapraszam do dalszego czytania. 馃悘馃悾馃




Ta prosta sa艂atka idealnie nadaje si臋 na Wielkanocne 艣niadanie lub jako samodzielna przek膮ska, wiecie... taka mi臋dzy posi艂kami.... o ile lubicie takie po艂膮czenie jajko plus tu艅czyk.  



Sk艂adniki:
  • 6 jajek (ugotowanych na twardo)
  • 20 dg sera 偶贸艂tego 
  •  1 puszka tu艅czyka w sosie w艂asnym (je艣li jest ma艂a mog膮 by膰 2 puszki, tu艅czyk mo偶e by膰 w kawa艂kach lub rozdrobniony) 
  • 1 szczypiorek 
  •  ma艂y majonez  
  • pieprz, s贸l i czerwona papryka (przyprawa).

Spos贸b przygotowania: 

Najlepiej sa艂atk臋 przygotowywa膰 w szklanej misce, poniewa偶 uk艂adamy j膮 warstwowo i wtedy 艂adnie si臋 ona prezentuje. 

I warstwa - to utarty na grubej tarce ser 偶贸艂ty, kt贸ry umieszczamy na dnie szklanego naczynia.


II warstwa - to rozdrobniony i ods膮czony tu艅czyk, kt贸ry uk艂adamy na ser. Tu艅czyka mo偶na przyprawi膰 sol膮 i pieprzem do smaku. 

III warstwa - to drobno pokrojony szczypior, kt贸ry k艂adziemy 艂adnie na tu艅czyku.


Jajka ugotowane obra膰 i oddzieli膰 osobno bia艂ka oraz 偶贸艂tka. 
IV warstwa - to drobno pokrojone bia艂ka z jajek. 
Odrobin臋 posoli膰 i popieprzy膰 do smaku. 
Nast臋pnie na to wszystko nak艂adamy cie艅k膮 warstw臋 majonezu. 

V warstwa - to drobno rozdrobnione 偶贸艂tka, kt贸re delikatnie rozsypujemy na majonez.
Wszystko delikatnie posypujemy czerwon膮 papryk膮 (przypraw膮) dla dekoracji.

Sa艂atk臋 wstawiamy do lod贸wki. Mnie osobi艣cie najbardziej smakuje na drugi dzie艅, jak wszystkie sk艂adniki si臋 "przegryz膮" i sa艂atka nabierze niesamowitego smaku. 


呕ycz臋 smacznego. 馃構馃嵅馃
Kochani z okazji 艢wi膮t Wielkanocnych chcie艂abym Wam 偶yczy膰 du偶o zdrowia (to teraz najwa偶niejsze).

呕ycz臋 Wam, r贸wnie偶 Kochani,
aby te 艣wi臋ta wielkanocne
wnios艂y do Waszych serc
wiosenn膮 rado艣膰 i 艣wie偶o艣膰,
pogod臋 ducha, spok贸j, ciep艂o i nadziej臋.馃悾馃惏馃悜

Dajcie zna膰 czy znacie t臋 sa艂atk臋 i czy pr贸bowali艣cie przepisu? 
Zapraszam te偶 na m贸j:
...........................................................................
DZI臉KUJ臉 ZA KA呕DY KOMENTARZ. ㋡  / THANK YOU FOR YOUR COMMENTS. ㋡  
KOMENTARZ POJAWI SI臉 PO ZATWIERDZENIU PRZEZ W艁A艢CICIELA BLOGA. /ALL COMMENTS WILL APPEAR AFTER APPROVAL  BY THE BLOG OWNER. 
WSZYSTKIE KOMENTARZE ZAWIERAJ膭CE LINKI (DO BLOG脫W, SKLEP脫W ITP.) NIE B臉D膭 UDOST臉PNIANE NA BLOGU.
COMMENTS CONTAINING ALL LINKS (TO BLOGS, SHOPS ETC.) WILL NOT BE SHARED TO BLOG.

4 komentarze:

Anonimowy pisze...

Brzmi bardzo inyeresujaco , pokusze sie I ktorego dnia Na pewno zrobie !!
Zdrowych ,Wesolych Swiat dla Was kochani :-)

Life in America pisze...

Smakuje r贸wnie偶 ciekawie ....polecam. ;-) Tobie te偶 zdrowych i pogodnych 艢wi膮t Wielkanocnych ;-)

Monica Hein ~ Beauty Diary pisze...

Samcznie wyglada! Wesolych Swiat

Life in America pisze...

Monica ....dobrze te偶 smakuje. Wzajemnie dla Ciebie te偶 Weso艂ych 艢wi膮t. 馃悘馃悾馃